Tanulj és utána szülj! Üzenet a fiatal cigány lányokhoz, avagy robbanhat a “cigány-plutónium”

Cserdi polgármestere, Bogdán László elárulja a nagy titkot! – a cserdi sztori című cikkemben jól körüljártam miért tisztelem ezt az embert maximálisan. Sokan emlékezhetnek rá, hogy amikor berobbant a köztudatba, úgy asszociáltunk rá, mint aki be akarja vezetni a “Köcsögmentesítő Program”-ot. Azóta sem kellett arcon köpnie magát, az évek során vastagon kiérdemelte a tisztelet mellett, szeretetünk is!

  Kapcsolódó kép

Bogdán László, Cserdi polgármestere

„Az nem kultúra, hogy harminc évesen nagymama legyél, vagy tizennégy évesen a harmadik gyereket várd. Ez őrültség, amit mi, cigány férfiak máig elvárunk a nőktől” – fogalmazott a Hetek című hetilapnak Bogdán László, Cserdi roma polgármestere.

A Baranya megyei településen a munkanélküliség és bűnözés ellen is sikerrel küzdő Bogdán László nemrégiben az ENSZ New York-i székházában felszólalt a cigány nők hátrányos helyzete miatt, illetve azért, ahogy a „cigány macsóférfi-kultúrában” a nőket kezelik.

„A cigány nők nem fognak jogvédő szervezeteket alakítani, vagy elmenni a rendőrségre bejelenteni, hogy a férjük péppé verte vagy megerőszakolta őket” – indokolta kiállását Bogdán László, majd hozzátette: „az nem kultúra, hogy harminc évesen nagymama legyél, vagy tizennégy évesen a harmadik gyereket várd. Ez őrültség, amit mi, cigány férfiak máig elvárunk a nőktől”. Bár liberális oldalról rasszistának bélyegezték, és a romák között is szerzett ellenségeket, a polgármester szerint érdemes „beleállni az iszapba”. „Érdekel az valakit, hogy negyven nőtől kaptam levelet, hogy a férje szebben beszél vele, amióta bent voltam a balassagyarmati börtönben, és beszéltem vele? Nem azt mondja, amikor hazamegy, hogy nyakon szúrlak”

Kapcsolódó kép

A téma kapcsán a Hetek megszólaltatta dr. Orsós Zsuzsa egészségügyi prevencióval foglalkozó biológust, rákkutatót is. A roma tudós rendkívül fontosnak tartja a szexuális felvilágosítást, hogy megelőzzék a nem kívánt terhességeket és a korai házasságokat.

„Hogy ne gyerekek vállaljanak gyereket, hanem inkább a tanulást tegyék az első helyre. Ha egy roma lány tanul, az a férfiakból is tiszteletet tud kiváltani: ha emberileg megmarad olyannak, amilyen volt, akkor a többiek büszkék rá, hogy közülük való. Az iskolázatlanságból fakadó kiszolgáltatottság ugyanis meghatározza, determinálja az asszonyok sorsát” – vélekedett.

Kapcsolódó kép

Bogdán László hozzátette: a magyar társadalomban nincs „fogadókészség” a romákra. „Leginkább arra vágyik mindenki, hogy bárcsak eltűnnénk innen. Problémának számítunk, nem feladatnak.

Pedig ha nem számolnak velünk természetes módon, akkor előbb-utóbb olyan sokan leszünk, hogy robbanás lesz – ezt hívom én cigány-plutóniumnak. 20 éve erről beszélek, hogy meg kell tanulnunk egymással szót érteni, és ebben mindenkinek megvan az egyéni felelőssége” – fogalmazott a roma polgármester.

$ߣ szasz

Kedves Olvasónk!

Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a “Követed” gombra és pipáld ki a Megjelenités elsőként, hogy megjelenjünk a hírfolyamban.KATTINTS IDE!

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

$ Lajkolj minket

Posted in Bulvár.