Az arany titka…van aki titkolja és van aki nem

Az Orosz Központi Bank (OKB) az elmúlt hónapban közel 20 tonna aranyat szerzett be, és az orosz tartalék elérte az 1857 tonnát. Oroszország 2015 márciusától kezdve minden hónapban növelte tartalékait.

Oroszország most az öt legnagyobb arany tulajdonos közé tartozik, miután lehagyták Kínát, amely állítólag 1843 tonnával rendelkezik. Az utóbbi 15 évben Moszkva és Peking agresszív módon halmozta fel az aranytartalékokat, hogy csökkentsék az amerikai dollártól való függőségüket.

Érdekes, hogy mind Oroszország, mind Kína nyilvánosságra hozza az aranytartalékét, és stratégiai monetáris eszközként utalnak az aranyra. Nem titkolják ezt. De az Egyesült Államok éppen az ellenkezőjét teszi, és folyamatosan csökkenti az arany stratégiai szerepét,” – mondta Ronan Manly, a szingapúri BullionStar nemesfém szakértője.

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy a legnagyobb aranykészlettel, 8134 tonnával rendelkezik, de Manly szerint ez a szám nem igazolható.

Az amerikai aranyállomány körül az egész történet átláthatatlan és titokzatos. Soha nem volt teljes körű független könyvvizsgálat az amerikai aranytartalékokról, és az arany letétkezelők, a US Mint és a New York-i Federal Reserve nem enged be senkit a páncéltermekbe, hogy megtekinthessék az aranyat, vagy megszámolhassák azt,” mondta Manly.

Kapcsolódó kép

Németország 3374 tonnával a második helyet foglalja el, de az aranytartalékainak nagy részét még mindig az USA-ban tartják. A tavalyi évtől kezdve a Bundesbank a hidegháború óta 674 tonna arany visszaszállítására volt képes, melyet Párizsban és New Yorkban tartottak. A német aranytartalékok több mint 50 százaléka Frankfurtban van. A maradékot Londonban és New Yorkban tárolják.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2814 tonna aranyat birtokol. Franciaország a negyedik legnagyobb veretlen arany tulajdonos.

Az Orosz Központi Bank több mint megduplázta az arany vásárlás ütemét, a Gold.org adatai szerint. Az ország aranytartalékait azért növelik, hogy megfeleljen a Vlagyimir Putyin elnök által kitűzött célnak, hogy Oroszország kevésbé legyen sebezhető a geopolitikai kockázatokkal szemben. Az orosz aranyállomány 2000 óta több mint 500 százalékkal nőtt.

Oroszország a harmadik legnagyobb nemesfém gyártó a világon. A kormány az országban bányászott arany kétharmadát vásárolta meg a helyi bankoktól, mivel a Kreml a nemesfémet a geopolitikai zűrzavar idején biztonságos menedéknek látja. (1)

Az arany titka

Az emberek évszázadokon át hazudtak, csaltak, öltek és kifosztották egymást, hogy megszerezzék az aranyat, hiszen ebből készült a fizetőeszköz, ebből verték az pénzérméket. A II. világháborúban a Harmadik Birodalom mindenütt gyűjtötte és lopta ezt a nemesfémet Európában. Anglia, Franciaország és más országok titokban hajóra rakták az Atlanti-óceánon, hogy biztonságban tudják. Ma már csak ékszert készítenek belőle, és a pénz világában befektetési aranyként kereskednek vele. De vajon tudja-e valaki, hogy mennyi van belőle. És azt, hogy hol van ez az arany? És ha megvan, akkor kié?

$Ł images

Kedves Olvasónk!

Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a “Követed” gombra és pipáld ki a Megjelenités elsőként, hogy megjelenjünk a hírfolyamban.KATTINTS IDE!

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

$ Lajkolj minket

Posted in Hirek.