Tippek a paradicsom öntözésére, hogy ízesre és hatalmasra nőjenek

Képtalálat a következőre: „tomates verdes y rojos”

Nem mindegy ugyanis, hogy mikor, mivel locsolod és mennyi vizet kap összesen. Ha betartod a javaslatot, nagyobb és jobb ízű bogyókat terem!

A paradicsom a kiskertek legnépszerűbb zöldségféléi közé tartozik. Ennek egyik oka, hogy viszonylag könnyen termeszthető. De ez nem jelenti azt, hogy mindenféle gondoskodás, ellátás nélkül is jól fejlődne. A paradicsom gondozásának egyik legfontosabb része, hogy tudjuk, mennyi vizet igényel a növény. Lássuk hát, hogyan kell helyesen öntözni a paradicsomot!

Képtalálat a következőre: „tomates verdes y rojos”

Öntözzünk lassan, alaposan

A paradicsom vízzel való ellátásának első számú szabálya a kényelmesen történő öntözés. Soha ne kapkodjunk a paradicsom öntözésével. Alkalmazzunk csepegtető öntözést vagy hasonló megoldást, hogy a vizet lassan eljuttassuk a paradicsomhoz.

Öntözzünk rendszeresen

Hogy milyen gyakran öntözzük a paradicsomot? Erre vonatkozóan nincsen kőbe vésett szabály. Attól függ, hogy milyen meleg van, és hogy a növény vegetatív időszakban van-e, azaz éppen fejlődik-e. Alapvetően a nyár közepén megfelelő a 2-3 naponként történő öntözés. Ne feledjük, hogy a természetes csapadék is beleszámít az öntözővíz mennyiségébe. Amikor az időjárás hűvösebb lesz és a növény már termőre fordul, az öntözések gyakoriságát csökkenthetjük heti 1 alkalomra.

Képtalálat a következőre: „Paradicsom”

Öntözzünk a növény tövénél

A paradicsom öntözésekor ügyeljünk arra, hogy a vizet közvetlenül a növény tövéhez juttassuk ki. Ha a növény ennél magasabban lévő részeit is víz éri, ez különböző növénybetegségek és kártevők megjelenéséhez vezethet. A paradicsombokrok felülről való öntözése esetén továbbá hamarabb elpárolog a nedvesség, azaz feleslegesen pazaroljuk a vizet.

Képtalálat a következőre: „tomates verdes y rojos”

Mulcsozás

A talajtakaró mulcs segít megtartani a nedvességet ott, ahol a növénynek szüksége van rá. Talajtakaró réteg alkalmazásával tehát lelassíthatjuk a párolgást.

Képtalálat a következőre: „tomates verdes y rojos”

Pontosan mekkora a paradicsom vízigénye?

Erre vonatkozóan nem létezik egy konkrét számadat. Tucatnyi tényező befolyásolhatja, hogy egy adott időpontban mennyi vízre van szüksége a paradicsomnak. Ezen tényezők közé tartozik a növény kora, nagysága, a talaj típusa, az aktuális hőmérséklet és páratartalom, a termések érettsége, mennyisége, további a heti csapadékmennyiség.

Képtalálat a következőre: „paradicsom öntözése foto”

Általános kiindulási pont lehet, hogy a kertbe ültetett paradicsomnak hetente 50 mm vízre van szüksége (konténeres paradicsomoknak ennél többre). A fenti tényezők miatt azonban ez a mennyiség túl sok vagy éppen túl kevés is lehet egy-egy növénynek. Éppen ezért bölcsebb egy olyan indikátornövény használata, amelynek segítségével megállapíthatjuk, mikor van szüksége a paradicsomnak vízre. A nebáncsvirág például ideális indikátornövény; a paradicsom mellé ültetett nebáncsvirág ugyanis azonnal hervadni kezd, ha túl kevés vizet kap, így egyúttal azt is jelzi nekünk, hogy ideje megöntözni a paradicsomot.

Képtalálat a következőre: „paradicsom öntözése foto”Képtalálat a következőre: „paradicsom öntözése foto”

Képtalálat a következőre: „paradicsom öntözése foto”

A paradicsom helytelen öntözéséből adódó problémák

A helytelen öntözés a következő problémák megjelenéséhez vezethet:

Képtalálat a következőre: „paradicsom öntözése foto”

– Virágrothadás
– Visszamaradt növekedés
– Csökkent terméshozam
– Fogékonyságság a különböző kártevőkre
– A gyökérzet elvesztése
– Minőségen aluli termés

Kapcsolódó kép

Most, hogy már tudjuk, milyen gyakran érdemes a paradicsomot öntözni, és mennyi vizet kíván, magabiztosan locsolhatunk és élvezhetjük végül a jól végzett munkánk gyümölcsét.

Bálint gazda Paradicsom nevelése kezdőknek és haladóknak

$ß cooler

Kedves Olvasónk!

Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a “Követed” gombra és pipáld ki a Megjelenités elsőként, hogy megjelenjünk a hírfolyamban.KATTINTS IDE!

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

$ Lajkolj minket

Posted in Kreativ.