Kina 2500 év földrengései szégyenbe hozzák az európai építészetet

Ezért bírták ki 2500 év földrengéseit a Tiltott Város lenyűgöző épületei

A földrengések Kínában olyan faszerkezet kialakítási gyakorlatot eredményeztek, amelyek szégyenbe hozzák az európai építészetet. A kínai építők már időszámításunk előtt 500-ban olyan katasztrófáknak ellenálló szerkezeteket fejlesztettek ki, amelyekbe a dougong nevű, virág alakú zárószerkezeteket építették be, amelyek csökkentették a földrengések épületekre gyakorolt hatását. Ezek a csatlakozások annyira hatékonyak, hogy 600 év alatt 200 földrengést segítették átvészelni a Tiltott Városban.

Képtalálat a következőre: „chinese earthquake proof buildings”

Szakértő ácsok úgy döntöttek, hogy kiderítik, hogy élt túl a Tiltott Város ilyen sok földrengést, beleértve a 20. század leghalálosabb rengéseit. Egy méretarányos modellt építettek egy rázó asztal tetején. A pontosság érdekében a hagyományos technikákra és eszközökre támaszkodtak. Ezután a Tiltott Város egyik épületének egy az öt arányú modelljét szimulált földrengéseknek tették ki. A legnagyobb földrengés, amit a történelemben rögzítettünk, 9,5 nagyságú volt. De a méretarányos modell nem csak ennek, hanem egy 10,1-es nagyságrendű szimulált földrengés is ellenállt, és az alábbi videóban jól látszik, hogy nem omlott össze.

Képtalálat a következőre: „榫 卯 结构 建筑”

A dougong gyakran az eresz és a tető alatt található, és rengések esetén átadja a tető tömegét a régi épületek tartóoszlopainak. Nincs szükség szögekre vagy ragasztóra, hogy egyben maradjon. A konzolok nem könnyen rázódnak szét, de nem is olyan merevek, hogy összetörjenek nyomás alatt. A többszörös csatlakozások segítenek, hogy stabil maradjon.

Képtalálat a következőre: „chinese earthquake proof buildings”

A vizsgálat egyik elképesztő szempontja az volt, hogy az épület oszlopait úgy tervezték, ahogy a Tiltott Város esetében, vagyis szabadon állóak és nincsenek a földbe készített alapokba süllyesztve. Még a 10,1-es erősségű szimulált földrengés esetén sem dőlt össze az épület.

IQ

Kedves Olvasónk!

Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a “Követed” gombra és pipáld ki a Megjelenités elsőként, hogy megjelenjünk a hírfolyamban.KATTINTS IDE!

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

$ Lajkolj minket

Posted in Érdekes.