Mi történik a Facebook-profilunkkal a halálunk után?

Képzeld el, hogy meg tudnál nézni mindent, amit a dédmamád csinált a közösségi oldalakon: a képeit, a bejegyzéseit, hozzászólásait, milyen események érdekelték, stb. Biztos vagyok benne, hogy máshogy gondolnál rá. És most gondolj bele: a gyerekeinknek, unokáinknak már lehetőségük lesz erre. Nézzük, hogy mi a helyzet a különböző közösségi oldalakon ilyen esetekben.

Kapcsolódó kép

1. Facebook
Az oldalon, a Beállítások résznél lehetőséged van megadni azt a személyt, aki a későbbiekben átveheti az oldalad. Az örökös nem fogja látni az üzeneteket és nem fog tudni törölni bejegyzéseket, de létrehozhat újakat. Illetve van két lehetősége: vagy törli az oldalt, vagy egy rögzített, amolyan emlékbejegyzést készít, ami ott marad addig, amíg Facebook a Facebook.

A Facebook lesz a legnagyobb temető

Ha a Facebook nem változtat mostani szabályain, az évszázad végére a világ legnagyobb virtuális temetője lesz. A halott emberek profiljainak száma túlnőheti az aktív, élő felhasználókét – feltéve, ha még akkor is működik majd.

A világ legnagyobb virtuális temetője lehet a Facebook 2098-ra – jósolják a Massachusettsi Egyetem kutatói. Mivel a Facebook nem törli automatikusan az elhunyt felhasználók fiókját, az évszázad végéremár több halott ember profilja lehet a rendszerben, mint élőé.

Hachem Sadikki, az egyetem egyik kutatója ezt arra alapozza, hogy a Facebook felhasználói bázisa egyre lassabban növekszik – az Egyesült Államok körülbelül 70 százaléka már regisztrált is az oldalra.

Napjainkban 1,5 milliárd ember használja a közösségi oldalt. A Digital Beyond elemző cég szerint idén közel 970 ezer olyan ember halhat meg, aki fenn van a Facebookon. 2012-ben a halott profilok száma 580 ezer, 2010-ben közel 386 ezer volt. Ez nem azt jelenti, hogy a halálesetek száma nőtt volna: hanem hogy egyre többen vannak fenn.

Ideje átgondolni
Az oldalnak hamarosan át kell gondolni, hogyan kezeli a halottak fiókjait. Azokat ugyanis nem törli automatikusan. Az utóbbi években épp ezért sokat kritizálták a Facebookot: sokszor az olyan visszaemlékezős funkciókban is feltűnnek a halott ismerősök, mint az év végi összegzés vagy az egy éve történt események.Ami még kínosabb: a halott szülinapjáról is értesítést küld.

A családtagok csak egy kérvényt tudnak benyújtani az oldalnak arról, hogy deaktiválják a fiókot, a legtöbb esetben ezután emléklappá alakítják át a profilt.

Képtalálat a következőre: „facebook temető foto”

2. Instagram
Az Instagram esetében kevesebb a lehetőség, itt a képek emlékek maradnak. Vagy, ha egy hozzátartozó dokumentumokkal tudja igazolni az elhalálozást, kérheti az oldal törlését.

3. Twitter
Néhány éve volt egy botrány, amikor is egy elhunyt újságíró (David Carr) profilját 2 évre rá feltörték és bejegyzéseket kezdtek közzétenni a nevében. Természetesen ez nagy felháborodást váltott ki. Ennek ellenére, Twitteren csak azt lehet beállítani, hogy ki kapja meg a profilt (inaktívan). Vagy maradhat minden úgy, ahogy, remélve, hogy a későbbiekben senki sem fogja feltörni azt.

4. Google
Itt lehetőséged van beállítani, hogy mi történjen a Google fiókkal és azt is, hogy mennyi inaktív idő után lépjen életbe a “végrendelet”. Ki lehet jelölni a személyt és azt is, hogy mely Google szolgáltatásokhoz legyen hozzáférése a későbbiekben. Az inaktív időszak lejártakor először e-mailben és telefonon jelzik, hogy amennyiben továbbra sincs semmilyen aktivitás, életbe lép a beállított terv.

& smile

Kedves Olvasónk!

Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a “Követed” gombra és pipáld ki a Megjelenités elsőként, hogy megjelenjünk a hírfolyamban.KATTINTS IDE!

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

$ Lajkolj minket

Posted in Felháboritó.