Miért klikkelj a blogomra? Mert amúgyis a gép előtt kockulsz, nem mindegy, hogy azt a +3 másodpercet épp hol bambulod el?

Önvédelmi eszközök Magyarországon

Képtalálat a következőre: „gázspray gázpisztoly foto”

Ma Magyarországon és a többi – régen sokkal biztonságosabbnak számító – európai országokban is egyre nagyobb az igény az önvédelmi eszközökre és egyre nagyobb realitása van annak, hogy egy önvédelmi szituációban csak magunkra számíthatunk. Attól még, hogy valahol kamerák vannak vagy közel a rendőrség, nem jelenti azt hogy védve vagyunk. Az egyszeri olvasó eldöntheti, hogy lehetőségeihez mérten saját maga kontrollálja a környezetét, kovácsolja a szerencséjét. A cél “önvédelem” esetén, hogy minél kisebb eséllyel legyünk áldozatok – ha pedig megtörténik a legrosszabb, minél nagyobb eséllyel ússzuk meg a szituációt.

Kapcsolódó kép

1.) Hazánkban az önvédelemre tartott lőfegyver egyelőre még álom marad – talán egyszer belátják a törvényhozók, hogy az állampolgárnak alkotmányos joga megvédeni magát; méghozzá minél hatékonyabban…

Többszöri nekifutásra se sikerült zöld ágra vergődnöm ezen cikk megírásával, mivel menet közben jöttem rá, milyen nehéz is a téma. Gyakorlatilag a legjobb önvédelmi eszköz az éles lőfegyver lenne, viszont nálunk ez nem járható út. Először felsorolást szerettem volna írni az elérhető eszközökről, de ezt már mások helyettem elkészítették. Sajnos kis hazánkban nem választhatsz a jobbnál jobb lehetőségek, inkább csak a kisebb rossz közül. Mert pl. a paprika spray (akár nagyobb töltőtömeggel) az egyik leghatásosabb és legemberbarátibb hatóanyagtartalmú eszköz lenne a kategóriájában – jól szituált törvényhozóink mégis KKVE-nek minősítették (erről itt olvashatsz bővebben).

A gázpisztoly, gázspré és társai (pl. guardian angel) talán itthon a legnépszerűbb eszközök, ezen eszközök viszonylag hatékony és különösebb előképzettség nélkül használható eszközök. A gázpisztolyt tartják sokan a legjobb önvédelmi eszköznek, ezzel nem értek egyet (nem hiszek abban, hogy itthon egyáltalán létezik ilyen). Először is, ha már kiváltottad a viselésit hozzá, sok esetben körülményes hordani (pl. futásnál, szórakozóhelyen stb.). Ha használni kell – ugyan jóval hatékonyabb mint a gázspré és társai -, zárt térben esetleg szűkös helyeken nem biztos hogy szerencsés. Azon is érdemes elgondolkozni, hogy mivel úgy néz ki mint egy éles lőfegyver, ezért extrém esetben akár terroristának is gondolhatnak emiatt  – vagy egy potenciálisan életveszélyes ismeretlennek, aki halálos erőt akar használni. Ezért is propagálják a hozzáértők, hogy ne nagyon feltűnősködjünk ilyen eszközökkel.

2.) Gázspray teszt elszánt, felpörgött támadó ellen – az eszköz önmagában nem véd meg, egyik ilyen eszköztől se várj csodát!

A “taktikai” lámpa, toll és társai általában sokkal kisebb távolságon működnek. Kivétel ez alól a lámpa, ami nagy teret bevilágít így kevésbé érhet meglepetés egy kies, sötét utcán. Általában a bűnözők próbálnak rejtve maradni, különben nagyobb a lebukás veszélye. Emellett egy 300-400 lumenes lámpa fénye elég komoly orientációs problémákat okozhat, így könnyebben elhagyhatod a helyszínt. Ha viszont közelre kerül a támadó, hatékonyan lehet ezen eszközökkel ütni. Egy ilyen tollat vagy lámpát inkább tudok javasolni (feltételezve hogy emberünk bizonyos szinten képzett), mint egy kést.

3.) Pekiti-Tirsia lámpahasználat önvédelemre

A hosszabb, ütésre használható eszközök szerencsésebbek mint egy kis toll általánosságban, bár egy 50-60 cm-es esernyő egy zsúfolt buszon elveszti az előnyét a tollal szemben. Az ütésálló esernyő, taktikai baton és társai hatékony eszközök lehetnek – már amennyire hatékonyan használni tudod ezeket. Ráadásul a baton (ismertebb nevén vipera) KKVE, illetve jóval könnyebben okozható vele halálos sérülés. Ami miatt börtönbe juthatsz.

A kés önvédelmi használatáról itt írtam részletesen.

A sokkoló, taser és társai szintén egy, a köztudatban hatékony eszközként szereplő önvédelmi fegyverek. A sokkoló eredetileg elmegyógyintézetekben, börtönökben az őrjöngő őrizetesek lenyugtatására használatos eszköz volt. Nem önvédelemre való, abban a távolságban ahol használni tudod, már könnyen leüthetnek/leszúrhatnak. A taser egy hatékony eszköz lenne, de drága és nehéz beszerezni, illetve szintén KKVE-nek minősül.

A különböző boxerek brutális ütőerőt biztosítanak, viszont amellett hogy KKVE, akár halálos sérüléseket is könnyen lehet okozni egy jobban sikerült ütéssel. Verekedni, lehetőleg fegyvertelen ember ellen, viszont kiváló eszközök.

Képtalálat a következőre: „everyday object self defense”

4.) Okostelefon, mint impovizált önvédelmi eszköz

Improvizatív eszköz az az eszköz, aminek eredeti célja nem a védekezés, de mivel nálad van és fizikailag erre is használható, egy hasznos lehetőség a bajban. Ilyen lehet egy kulcscsomó, toll, esernyő, sál vagy táska. Használatukhoz valamilyen szintű képzettség, esetleg készség szükséges. Egy kocsmai verekedés során felkapott sörösüveg is ide tartozik, bár ezt azért talán nehéz lesz majd a bíróságon önvédelemként eladni…

OTTHONVÉDELEM : mivel ez egészen más terület, így külön foglalkozok ezzel. Otthon ugyanis olyan eszközöket is tarthatsz, amiket utcán nem viselhetsz. Megfelelő körülmények esetén akár katanával vagy nagy viperával is védheted magad, illetve tarthatsz muzeális gumilövedékes puskát, ami konzekvenciák tekintetében talán az egyik legszerencsésebb, nagy távolságú eszköz ( ha mondjuk egy 200 fontos nyílpuskával lövöd homlokon az otthonodban életedre törő gazfickót, tuti megállítja – de sokkal hosszabb jogi herce-hurcára számíthatsz, emellett mentálisan is nehezebb lesz feldolgozni az esetet). Improvizatív eszközök terén a lehetőségek tárhaza végtelen.

Kapcsolódó kép

MIT IS HORDJON MAGÁNÁL EGY KÉPZETLEN CIVIL?

Merülhet fel ezek után jogosan az emberben a kérdés. Nem akar komolyabban önvédelemmel foglalkozni, egy eszközt szeretne ami mindezt megoldja. Maga a képzettség pusztán adott szituációban a túlélési esélyeinket növeli – ahogy az eszköz is. Látok folyamatosan olyan embereket, akik egy bottal rendesen tudnak ütni és adott szituációban sikeresen tudnák ezt használni. De több az olyan, aki minderre nem képes. Eszközt a képességeinkhez és lehetőségeinkhez mérten érdemes választani.

Ha valaki mégis teljesen amatőrként szeretne eszközt hordani, általában valami nagy távolságú eszközzel érdemes próbálkozni. Ilyen a gázspré, gázpisztoly vagy guardian angel (tudtommal itthon ezek a beszerezhetőek). Emellett legyen egy kisebb távolságú eszköz, pl. lámpa vagy toll. A lámpát preferálom, mert ez nagyobb távolságon is hatékony lehet (stroboszkóp a támadóra és futás). Ezen eszközöket érdemes könnyen elérhető helyen hordani, lehetőleg mindig legyen nálad több eszköz is. Úgy hogy jobb és bal kézzel is elérd, emellett játssz el többször magadban egy esetleges önvédelmi szituációt. Ne feledd, az ilyen helyzetek túlnyomó része megfelelő körültekintéssel, éberséggel elkerülhető!

$&Anonim

Kedves Olvasónk!

Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a “Követed” gombra és pipáld ki a Megjelenités elsőként, hogy megjelenjünk a hírfolyamban.KATTINTS IDE!

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

$ Lajkolj minket

 

Posted in Egyéb.